Ik stel je graag voor aan Greyston Bakery in New York. Dikke kans dat je dit bedrijf inmiddels kent, want het is vermoed ik het meest genoemde en geroemde bedrijf van de laatste jaren wanneer het gaat om verantwoord en maatschappelijk betrokken ondernemerschap. Toch bestaat Greyston Bakery al sinds 1982. In dat jaar richtte Bernard Glassman het bedrijf op met als doel iets te doen aan de gigantische sociale problemen in de New Yorkse wijk Yonkers. Drugs, AIDS, geweld en armoede regeerden de wijk en het percentage thuislozen was het hoogst van heel Amerika. Mede door de Greyston Bakery en de andere onderdelen van de Greyston familie is dit percentage inmiddels met 75 procent teruggedrongen. In dezelfde periode is de omzet van de commerciële bakkerij gestegen van minder dan 100.000 tot ruim 18 miljoen dollar in 2014. De bakkerij en aanverwante organisaties hebben continu meer dan 200 mensen in dienst. Naast de oorspronkelijke bakkerij heeft Greyston tot nog toe bijna 300 appartementen gebouwd voor ruim 500 voormalige daklozen en andere kwetsbare groepen, waaronder mensen met HIV/aids. Ook zijn een kinderdagverblijf (Greyston Learning Center) en gemeenschappelijke moestuinen (Community Gardens) opgericht. Greyston levert hiermee het overtuigende bewijs dat het oplossen van maatschappelijke vraagstukken en succesvol zakendoen uitstekend samengaan. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat Greyston zakelijk gezien zo succesvol is omdat ze zich verbonden hebben aan het lot van de meest kwetsbare mensen in Yonkers. Website Greyston Bakery >

 

Dit Engelstalige filmpje uit 2009 vertelt het verhaal van Greyston Bakery in minder dan tweeeneenhalve minuut (2:23 minuten)

Dit Nederlandstalige fragment uit de Tegenlichtuitzending Rendement van Geluk van 3 april 2016 vertelt het verhaal van Greyston iets uitgebreider (5:57 minuten)

Dit is het Engelstalige verhaal van Dion Drew die je ook in het filmpjes hierboven tegenkomt (5:57 minuten)