Enkele weken geleden werd de Stichting Betekeniseconomie in Twente benaderd door Hubert Boerrigter, een 36-jarige installatietechnisch ingenieur uit Tubbergen, voor een kennismakingsgesprek. Volgens hem past het initiatief voor een technische werknemerscoöperatie waarvan hij de aanjager is helemaal in de betekeniseconomie. Zijn vraag: ‘Kunnen we misschien wat voor elkaar betekenen?’
De betekeniseconomie is overal
Mensen zoals Hubert en zijn collega’s zijn in heel Nederland actief. Overal wordt, bewust en soms ook onbewust, gebouwd aan de alternatieve mensgerichte, duurzame, circulaire economie die wij de betekeniseconomie noemen. Een van de redenen waarom de stichting Betekeniseconomie in Twente is opgericht is juist om al deze mensen en hun initiatieven samen te brengen en zichtbaar te maken. Niets werkt zo aanstekelijk en bemoedigend als anderen te zien die succesvol doen wat jij ook nastreeft: een samenleving die gebaseerd is op een economisch systeem dat gewetensvol, rechtvaardig en sociaal is en tegelijkertijd rekening houdt met de kwetsbaarheid en grenzen van de aarde. Daarom deel ik het verhaal van Hubert graag met jullie. Laat je erdoor inspireren. Wellicht geeft het je het steuntje in de rug om jouw lang gekoesterde idee in praktijk te gaan brengen.
Het einde van de manager
Twee jaar geleden is vanuit Twente de eerste technische werknemerscoöperatie van Nederland ontstaan. Waarom? Omdat ik geloof dat als je mensen eigenaar maakt van hun passie, zij geen manager of baas nodig hebben. Zij zullen zichzelf beter managen dan wie dan ook zou kunnen omdat de motivatie, de verantwoordelijkheid en het plezier uit henzelf komen. Alle leden zijn daarom zowel eigenaar als werknemer (en dus in loondienst) van de coöperatie. Op basis van de kernwaarden vertrouwen, toewijding en realiteitszin zijn we gezamenlijk verantwoordelijk voor het bedrijf, bepalen we samen het beleid en verdelen we de winst. Onze missie? Een balans vinden tussen de kwaliteit van ons eigen leven en het leveren van een betekenisvolle bijdrage aan het energieneutraal maken van de gebouwde omgeving in Nederland.
Niet gelddenken maar plezier staat voorop
Het fenomeen werknemerscoöperatie is een aantal jaren geleden overgewaaid vanuit Spanje. Begin 2011 is hierover een documentaire gemaakt omdat duidelijk werd dat heel West Europa in crisis was behalve dat deel van Baskenland. Het geheim? Werken op basis van een werknemerscoöperatie. Dit betekent dat mensen in loondienst zijn van het bedrijf waarvan ze ook allen eigenaar zijn. Remmelt Schuuring uit Den Bosch heeft deze organisatievorm begin 2012 in Nederland geïntroduceerd onder de naam Schoongewoon. Inmiddels zijn er verschillende schoonmaak-en zorgcoöperaties in ons land opgericht. Voor al deze cooperaties geldt dat niet gelddenken voorop staat, maar werken met plezier aan iets dat je zinvol vindt.
Zelfstandig, gelijkwaardig en autonoom
Begin 2015 maakte ik kennis met Schoongewoon en de werknemerscoöperatie en dacht na jaren te hebben gewerkt bij een ingenieursbureau: ‘Zo moet het ook in de techniek zijn!’ Ik besloot daarom in de zomer van 2015 mijn baan op te zeggen en op zoek te gaan naar medestanders voor dit concept. Inmiddels bestaat de coöperatie alweer uit bijna 10 medewerkers. Mocht ons collectief te groot worden, dan ontstaat er een nieuwe coöperatie. Dit wordt dan weer een zelfstandig, gelijkwaardig en autonoom team met nieuwe eigenaren en klanten.
Samen verantwoordelijk voor continuïteit, sociale zekerheid en werkplezier
Een werknemerscoöperatie biedt medewerkers een vorm van ondernemerschap met enerzijds het antwoord op de menselijke behoefte aan gelijkwaardigheid, autonomie en sociale zekerheid, en anderzijds het antwoord op de steeds flexibel wordende (arbeids-)markt en de nijpende vraag naar goede technici. ‘Door een werknemersvorm als deze te bieden zijn we interessant voor een bepaalde groep techneuten die op zoek zijn naar iets meer dan in loondienst zijn. We creëren namelijk voor onszelf continuïteit, sociale zekerheid en werkplezier, en kunnen daardoor installatiebedrijven, adviseurs en vastgoedbeheerders voorzien van flexibele inzetbare kennis en capaciteit op het gebied van calculatie, ontwerp, modellering/tekenwerk en advies in de gebouw-gebonden installatietechniek. Voor onze klanten is dit een uitkomst aangezien zij hiermee zelfstandige mensen binnenhalen met een passie voor techniek. Doordat wij zowel eigenaar als werknemer zijn van onze eigen coöperatie nemen we verantwoordelijkheid voor ons werk, zijn we trots op de kwaliteit die we leveren en zijn we gemotiveerd en betrokken. En last but not least: doordat we de manager elimineren zijn onze tarieven aantrekkelijk voor onze klanten en voor onszelf. Zo dragen we bij aan een economisch systeen dat sociaal en rechtvaardig is en bijdraagt aan een betere, in dit geval energieneutrale, wereld.
Zie www.installatiecooperatie.nl voor meer informatie.
Recente reacties